فهرست مطالب

مطالعات روان شناسی ورزشی - پیاپی 37 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 37 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • شهرزاد اسماعیلی، فریده اشرف گنجویی*، علی زارعی صفحات 1-28

    هدف این پژوهش تعیین روابط علی فرآیندهای شناختی و عاطفی تمایل به تغییر با مولفه های مدل تعهد ورزشی در ورزشکاران بود. به این منظور، 370 ورزشکار دانشجوی رشته تربیت بدنی (184 مرد و 186 زن) با روش تصادفی طبقه ای ساده از دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران نمونه گیری شدند و پرسش نامه های پژوهش را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شدند. نتایج نشان داد ادراک تغییر با افزایش ایده های غیرمنطقی و متعاقبا افزایش هیجانات منفی، بر کاهش تمایل به تغییر اثرگذار است. همچنین، تمایل به تغییر به طور مستقیم و نیز از مسیر کاهش لذت ورزشی و فرصت های مشارکت و نیز افزایش جایگزین های مشارکت اثر معناداری بر تعهد ورزشی داشتند. یافته ها با تاکید بر ساز و کار شکل گیری تعهد ورزشی در موقعیت های متقتضی تغییر مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تحریف شناختی، ایده های غیرمنطقی، هیجانات، تمایل، مقاومت به تغییر، مدل تعهد ورزشی
  • اعظم فتحی زادان*، طیبه تجری صفحات 29-52
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیم بر اهمال کاری تحصیلی و خودشفقت ورزی دانش آموزان المپیاد ورزشی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین 388 نفر از دانش آموزان شرکت کننده در المپیاد ورزشی استان گلستان، با روش نمونه گیری تصادفی، 185 نفر برای غربال گری انتخاب شدند. چهل و پنج نفر دارای اهمال کاری تحصیلی بالا و خودشفقت ورزی پایین بودند که از میان آنها 30 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به صورت هفتگی تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیم قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد بین میانگین های پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل تفاوتی معنا دار وجود دارد. بدین معنا که آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیم سبب کاهش میزان اهمال کاری تحصیلی و افزایش خودشفقت ورزی دانش آموزان شرکت کننده در المپیاد ورزشی می شود.
    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیم، اهمال کاری تحصیلی، خودشفقت ورزی، دانش آموزان ورزشکار
  • شیدا رنجبری*، حمید جنانی، امیرحمزه سبزی صفحات 53-68

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل نقش سلفی، استفاده از شبکه های اجتماعی و تعداد عکس های هم رسانی شده در شبکه های اجتماعی بر شادکامی ورزشکاران تیم های ملی طراحی و اجرا شد. روش تحقیق حاضر به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی ورزشکاران تیم های ملی ایران در رشته های ورزشی مختلف بود. با توجه به دسترسی دشوار به این ورزشکاران، تعداد 200 ورزشکار تیم ملی به صورت در دسترس، به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. نتایج این پژوهش نشان داد، تعداد عکس های هم رسانی شده در شبکه های اجتماعی بر میزان شادکامی تاثیری معنادار در جهت مثبت دارد. با توجه به نتایج، مشخص شد مدل ارایه شده در پژوهش حاضر از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: سلفی، شبکه های اجتماعی، عکس های هم رسانی شده، شادکامی
  • فریدون آزما*، رومینا گلچین، میثم نوری صفحات 69-84

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش استفاده از رسانه اجتماعی و درگیری تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان ورزشکار طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش بازیکنان تیم های ملی دانش آموزی منتخب (فوتبال، فوتسال، هندبال، والیبال و کشتی) بودند. جهت بررسی متغیرهای پژوهش حاضر از مدل مفهومی الشویایبی و همکاران (2018) استفاده گردید. به منظور تحلیل داده های پژوهش حاضر از آزمون رگرسیون استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد استفاده از رسانه اجتماعی بر عملکرد تحصیلی تاثیری معنادار به میزان 894/0- دارد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در میان مولفه های درگیری تحصیلی، درگیری عاطفی بیشترین نقش را بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان ورزشکاران دارد. بدین صورت که در گام اول رگرسیون درگیری عاطفی توانایی پیش بینی 28 درصد عملکرد تحصیلی دانش آموزان ورزشکاران را داشت.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، درگیری تحصیلی، عملکرد تحصیلی، ورزش
  • اکبر آقازاده*، بهزاد حسینی، حامد عبادی باربین صفحات 85-106

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هیجان خواهی و هوش فرهنگی با میانجی گری آستانه تحمل در خشونت ورزشی در هواداران فوتبال انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. از بین کلیه هواداران تیم های سپیدرود رشت و نساجی مازندران در لیگ برتر 98-1397، 380 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. داده ها با پرسش نامه های هیجان خواهی زاکرمن، هوش فرهنگی، تحمل پریشانی و خشونت ورزشی جمع آوری شد و با روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل گردید. نتایج نشان داد بین هیجان خواهی و خشونت ورزشی رابطه مثبت و بین هوش فرهنگی و آستانه تحمل با خشونت ورزشی رابطه منفی وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که آستانه تحمل در رابطه هیجان خواهی و هوش فرهنگی با خشونت ورزشی نقش میانجی دارد. بر اساس نتایج می توان گفت که خشونت ورزشی در هواداران فوتبال متاثر از عوامل روان شناختی چون هیجان خواهی بالای افراد و میزان هوش فرهنگی آنها است که از طریق میزان آستانه تحمل و تحریک پذیری آنها میانجی می گردد.

    کلیدواژگان: هیجان خواهی، هوش فرهنگی، آستانه تحمل، خشونت ورزشی، هواداران فوتبال
  • حبیب هنری*، مهدی عمادی، جواد شهلایی، غلامعلی کارگر صفحات 107-124

    اهمیت تعهد به نسل آینده در میان تمامی گروه ها سبب گردیده است تا امروزه ضرورت تعهد به نسل آینده در میان ورزشکاران درک گردد. این مسئله سبب گردیده است تا پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت باور و عمل ورزشکاران حرفه ای به تعهد به نسل آینده طراحی گردید. روش پژوهش از توصیفی از نوع پیمایشی بود. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه ای محقق ساخته با 20 سیوال بود. سیوالات آن در طیف پنج ارزشی لیکرت طراحی گردید. روایی این پرسش نامه پس از بررسی نظرات خبرگان مورد تایید قرار گرفت و میزان پایایی پرسش نامه نیز میزان 89/0 مشخص گردید. جامعه آماری این پژوهش کلیه ورزشکاران مرد تیم های ملی در رشته های ورزشی منتخب به تعداد 207 نفر بود که بر حسب انتخاب تصادفی تعداد 132 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. نتایج پژوهش نشان داد باور به تعهد به نسل آینده در میان ورزشکاران حرفه ای در سطح مطلوبی (میانگین=15/3) و عمل به آنان (میانگین=92/1) در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: تعهد به نسل آینده، باور، عمل، ورزشکار
  • زهرا احمدی زاده، فرشاد تجاری*، زینت نیک آئین، عبدالرضا امیرتاش صفحات 125-140

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش احساس نوستالژی ورزشی بر تمایل هواداران تیم ملی فوتبال به حضور در ورزشگاه طراحی و اجرا گردید. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش اجرا میدانی و به لحاظ نوع تحلیل، توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی هواداران تیم ملی فوتبال ایران بودند که با توجه به جدول مورگان تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص گردیدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در متغیر احساس نوستالژیکی ورزشی، برانگیختگی، تاثیرپذیری و آشنایی به طور معناداری تبیین کننده این متغیر بودند. بنابراین احساس نوستالژی ورزشی بر تمایل هواداران تیم ملی فوتبال به حضور در ورزشگاه تاثیر معناداری در جهت مثبت دارد. از این رو با بهبود احساس نوستالژی ورزشی می توان، به بهبود تمایل هواداران جهت حضور در ورزشگاه اقدام نمود.

    کلیدواژگان: نوستالژی، حضور، تمایل، هواداران
  • مجید ولی، رضا صابونچی*، سیروس احمدی صفحات 141-156

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش وفاداری هواداران بر سرسختی ذهنی بازیکنان لیگ برتر فوتسال است. پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بوده و روش انجام پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه بازیکنان باشگاه های لیگ برتر فوتسال تشکیل می دهند (14 تیم). تمامی بازیکنان تیم های مس سونگون، گیتی پسند، سوهان محمدسیما قم، حفاری اهواز، آذرخش بندرعباس و شاهین کرمانشاه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند که از این بین، 129 پرسش نامه به صورت صحیح عودت داده شد. برای گردآوری داده‎ها از پرسش نامه سرسختی ذهنی کوباسا (1984) و پرسش نامه وفاداری هواداران از دیدگاه بازکنان: برگرفته از پرسش نامه وفاداری مشتریان ابوالحسنی (2015) با پایایی (79/0 ≤ α) استفاده شد. برای تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی برای بیان ویژگی های دموگرافیک و توصیفی پژوهش استفاده شد. از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها (طبیعی و یا غیر طبیعی بودن) استفاده و برای بررسی و پاسخ به سیوالات پژوهش و رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 20 و پی ال اس نسخه 0/2 (به دلیل تعداد کم نمونه های پژوهش) استفاده شد. نتایج نشان داد در سطح 95/0 وفاداری هواداران (وفاداری نگرشی و رفتاری) بر سرسختی ذهنی ورزشکاران تاثیرگذار است؛ لذا افزایش وفاداری و حمایت هواداران می تواند به بهبود فاکتورهای روان شناختی و در نتیجه بهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران منجر شود.

    کلیدواژگان: وفاداری هواداران، سرسختی ذهنی بازیکنان، لیگ برتر فوتسال
  • عیسی سنگدوینی، سعید قربانی*، زهرا چهارباغی، اکرم اصفهانی نیا صفحات 157-178

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت بهزیستی معنوی بازیکنان والیبال لیگ برتر ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی بازیکنان تیم های لیگ برتر والیبال ایران بود. تعداد آنان بر اساس گزارش های کسب شده 220 نفر است. بر اساس جدول حجم نمونه مورگان، بر حسب انتخاب در دسترس تعداد 136 نفر به عنوان پژوهش مشخص شد. ابزار گردآوری پژوهش حاضر شامل پرسش نامه استاندارد بهزیستی معنوی بود. در پژوهش حاضر جهت تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، تی مستقل و تحلیل واریانس استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد وضعیت بهزیستی معنوی در شرایط نامطلوبی قرار دارد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد میانگین بهزیستی معنوی در میان نمونه های پژوهش بر حسب وضعیت تاهل، رده سنی، سطح تحصیلات و سطح اقتصادی تفاوت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، ورزش، معنویت، خداشناسی
  • مهدیه سبزبان، ایمان صفائی* صفحات 179-206

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط علایم روان شناختی با پرستش سلبریتی با میانجی گری تمایل به شهرت و رویاپردازی ناسازگار در قهرمانان تکواندو کشور انجام شد. جامعه آماری از تکواندوکاران دارای مقام قهرمانی کشور و سابقه عضویت در تیم ملی تشکیل شد. نمونه آماری 336 نفری (296 دختر و 40 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه پرستش سلبریتی، علایم روان شناختی، تمایل به شهرت و رویاپردازی ناسازگار انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی با رویکرد تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد علایم روان شناختی (پریشانی، افسردگی، نگرانی، علایم جسمانی) با پرستش سلبریتی از طریق میانجی تمایل به شهرت و رویاپردازی ناسازگار بر قهرمانان تکواندو کشور ارتباط مثبت و معنا دار دارد. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود با توجه به مهارت های ضعیف اجتماعی پرستش کنندگان سلبریتی که موجب بروز علایم نگرانی و افسردگی در آنان می شود، مجموعه اقدامات آموزش مهارت های روانی توسط فدراسیون تکواندو در قالب برگزاری کارگاه های آموزشی مهارت های ذهنی و مشاوره روان شناختی صورت گیرد تا نوجوانان به ماهیت وجودی خود پی ببرند تا بدین ترتیب اتکابه نفس در آنان تقویت شود.

    کلیدواژگان: پرستش سلبریتی، تکواندوکاران، تمایل به شهرت، رویاپردازی ناسازگار، علائم روان شناختی
  • رضا نیک بخش* صفحات 207-222

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای دینی بر تمایل به استفاده از مواد نیروزا در ورزشکاران حرفه ای انجام گردید. پژوهش حاضر از جمله پژوهش های کاربردی است که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی ورزشکاران حرفه ای کشور در رشته ها و لیگ های مختلف بودند که در سطوح عالی ورزش در حال فعالیت بودند. با توجه به نامشخص بودن حجم جامعه، بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران در شرایط نامشخص بودن جامعه، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. پس از پخش و جمع آوری پرسش نامه ها تعداد 361 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد باورهای دینی شامل تعلق به اصول دین و تعهد به فروع دین سبب کاهش میزان تمایل به استفاده از مواد نیروزا توسط ورزشکاران حرفه ای می گردد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، مواد نیروزا، ورزشکاران
  • رضا بالدی*، حسین اکبری یزدی، شیوا آزادفدا صفحات 223-238
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر پویایی اجتماعی بر سرمایه اجتماعی و مشارکت ورزشی کارکنان طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از روش علی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت پالایش نفت آبادان بود که بر اساس اطلاعات کسب شده تعداد آنان 400 نفر بود. برحسب انتخاب تصادفی و با توجه به جدول حجم نمونه مورگان تعداد 351 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. در نهایت پس از پخش و جمع آوری پرسش نامه های پژوهش، تعداد 322 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، شامل پرسش نامه های استاندارد بود. روش آماری مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل روش معادلات ساختاری بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر از نرم افزار اس پی اس اس و پی ال اس استفاده گردید. نتایج نشان داد پویایی اجتماعی بر سرمایه اجتماعی تاثیری به میزان 947/0 دارد. نتایج پژوهش همچنین نشان داد پویایی اجتماعی بر مشارکت ورزشی تاثیری به میزان 948/0 دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پویایی اجتماعی، مشارکت ورزشی
  • فریبا فروزانفر، زهرا طالب*، عصمت مسعودی ندوشن صفحات 229-258

    پژوهش حاضر با هدف الگوی توسعه نگرش زیست محیطی در دانش آموزان با تاکید بر ورزش سبز انجام گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بود که 14 نفر به عنوان نمونه پژوهش در بخش کیفی مشخص شدند.  جامعه آماری در بخش کمی شامل تمامی معلمان ورزش مدارس دخترانه شهر تهران در مقطع ابتدایی بود که اطلاعات جامع در خصوص تعداد این افراد در دسترس نبود. 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه های پژوهش تعداد 357 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته بود. نتایج نشان داد که در مجموع 22 گویه به عنوان عوامل موثر بر توسعه نگرش زیست محیطی در دانش آموزان با تاکید بر ورزش سبز مشخص گردید و در چهار بخش شامل عوامل مدیریتی، فرهنگی، اجتماعی و آموزشی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: ورزش سبز، نگرش زیست محیطی، توسعه پایدار
  • ابوالفضل مهدی لو، احسان زارعیان*، امیرحسین جمشیدی صفحات 259-288

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین فعالیت بدنی، درگیری تحصیلی در آموزش مجازی، استرس، اضطراب و افسردگی در دانشجویان در دوران قرنطینه بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود که با استفاده از پرسش نامه به صورت مقطعی انجام شد. جامعه موردنظر پژوهش دانشجویانی بودند که از طریق آموزش مجازی در منزل مشغول به تحصیل بودند.287 نفر به عنوان نمونه در این پژوهش شرکت داشتند که از روش نمونه گیری گلوله برفی برای انتخاب نمونه ها استفاده شد. بررسی نتایج به صورت ترکیبی از روش های کمی و کیفی بود در روش کیفی از راهنمای تفسیر پرسش نامه های فعالیت بدنی و استرس، اضطراب و افسردگی به بررسی فردبه فرد افراد به صورت رتبه ای پرداخته شد. در روش کمی از دو دسته آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. برای آمار توصیفی از شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی و برای آمار استنباطی با توجه به عدم نرمال بودن داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج این پژوهش در بررسی های کیفی نشان داد که 68 درصد دانشجویان ازنظر فعالیت بدنی غیرفعال هستند و 23 درصد از حالت نرمال استرس، 81 درصد از حالت نرمال اضطراب و 49 درصد از حالت نرمال افسردگی خارج شده اند. در بررسی های کمی آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که درگیری تحصیلی دانشجویان در آموزش مجازی دانشگاه با فعالیت بدنی و سن دارای ارتباط معنادار و مثبت و با افسردگی و اضطراب دارای همبستگی معنادار معکوس بود. همچنین فعالیت بدنی با استرس، اضطراب و افسردگی همبستگی معنادار معکوس داشت.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، فاکتور های روان شناختی، درگیری تحصیلی، دانشجویان، کووید-19
  • مهدی شهبازی*، فروغ رادفر، کیانا باقرزاده صفحات 289-308

    شیوع این ویروس و اتخاذ روش هایی جهت مقابله با انتشار آن، اثرات مختلفی بر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی افراد جامعه گذاشته است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه سلامت روانی زنان و مردان فعال و غیرفعال حرکتی در شرایط پاندمی کووید-19 بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 332 زن و مرد از دو کلان شهر تهران و اصفهان بودند. داده های موردنظر با استفاده از پرسش نامه استرس، اضطراب و افسردگی، پرسش نامه سلامت عمومی و پرسش نامه فعالیت بدنی بک جمع آوری شد. بر اساس نمره پرسش نامه فعالیت بدنی بک آزمودنی ها به دو گروه زنان و مردان فعال و غیرفعال تقسیم شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بین زنان و مردان فعال و غیرفعال در مولفه های سلامت روان و خرده مقیاس های آن، مولفه های استرس، اضطراب و افسردگی تفاوت معنادار وجود دارد (05/0≥p). به طور کلی به نظر می رسد که از فعالیت بدنی می توان به عنوان ابزاری جهت ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی افراد برای مقابله با این بیماری و عوارض ناشی از شیوع آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، بیماری کرونا، سلامت روان، فعالیت بدنی
  • رسول چمنی قلندری، فریده دکانه ای فرد*، پانته آ جهانگیر، روناک رضایی، محمد افشار اردلان صفحات 309-324
    ماهیت شغلی حرفه های بهداشتی به گونه ای است که کارکنان این مشاغل در معرض عوامل استرس زا و وسواس فکری- عملی گوناگونی قرار می دهد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی به شیوه مجازی بر کاهش علایم وسواس فکری- عملی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان ورزشکار بیمارستان شریعتی تهران در سال 99-98 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر از این جامعه بود، که به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای سنجش افکار وسواس فکری- عملی، پرسشنامه مادزلی به کار برده شد. که پس از انتخاب گروه آزمایش و گواه، مداخله آزمایشی(ذهن آگاهی) بر روی گروه آزمایش به مدت 11 جلسه ی 60 دقیقه ای (هر جلسه در 2 وقت 30 دقیقه ای) اجرا گردید، و پس از اتمام برنامه ی آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه (24) با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره انجام شد و سطح معنی داری 05/0 p≤در نظر گرفته شد. آموزش ذهن آگاهی بر کاهش نمره کل وسواس فکری- عملی و زیر مقیاس های آن (بازبینی، شستن و تمیز کردن، کندی -تکرار و تردید-دقت) در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است (05/0p<). به نظر می-رسد آموزش ذهن آگاهی به روش مجازی یک روش موثر برای کاهش وسواس فکری- عملی و ارتقای رفتار خودآگاهی است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، ذهن آگاهی، وسواس فکری، وسواس عملی
|
  • Shahrzad Esmaeili, Farideh Ashraf Ganjooyi *, Ali Zarei Pages 1-28

    The purpose of this study was to determine the causal relationships of cognitive and affective processes of intention to change with the components of sport commitment model among athletes. To this aim, 370 student athletes studying physical education (184 males and 186 females) were sampled using simple cluster random method from the Tehran city’s Islamic Azad universities and completed the questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and structural equation modeling at a 95% confidence level. The results showed that perception of change by increasing irrational ideas and subsequently increasing negative emotions has a significant effect on the decrease of intention to change. Also, intention to change directly, as well as through reducing sport enjoyment and involvement opportunities, and increasing involvement alternatives, had a significant effect on the sport commitment. The findings are discussed with emphasis on the mechanism of sport commitment formation in situations demanding change.

    Keywords: Cognitive Distortion, Irrational Ideas, Emotions, Intention Resistance to Change, Sport Commitment Model
  • Azam Fathizadan *, Tayyebeh Tajari Pages 29-52
    The present study was conducted to determine effectiveness of teaching self-regulatory learning strategies on academic procrastination and self-compassion of student athletes participating in sport Olympiad. The research method was semi-experimental with pretest-posttest design with control group, in which among 388 student athletes participating in Golestan sport Olympiad, 185 participants were selected a study sample by random sampling. 45 participants with high academic procrastination and low self-compassion were selected among which 30 participants were included by simple random sampling and were divided into experimental and control groups. The experimental group received self-regulatory learning strategies training for 10 sessions weekly. Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) was used to analyze the data. Results showed a significant difference between the two study groups of experimental and control meaning that teaching self-regulatory learning strategies reduces level of academic procrastination and increases self-compassion of the student athletes participating in sport Olympiad.
    Keywords: Self- Learning Strategies, Academic Procrastination, Self-Compassion, Student Athletes
  • Sheida Ranjbari *, Hamid Janani, Amir Hamzeh Sabzi Pages 53-68

    The present study was carried out to design a model of the effect of selfie, social network sites usage, and the number of photos shared in social network sites on the happiness among national team athletes. This study was a survey research in terms of the methodology. The statistical population of this study included all athletes of national teams in Iran in different sport fields. Due to hard and difficult access to these athletes, 200 athletes of the national team were selected as the study sample. The results of this study showed that, the number of photos shared in social network sites has a significant positive effect on the happiness. Considering the results obtained in this study, it was found that, the model presented in this study has a suitable fit.

    Keywords: Selfie, Social Networks, Shared Photos, Happiness
  • Fereydoon Azma *, Romina Golchin, Meysam Nori Pages 69-84

    The purpose of this study was to investigate the role of social media use and academic involvement in academic performance of athletic students. The research method was of correlation type. The statistical population consisted of the players of selected national student teams (soccer, futsal, handball, volleyball, and wrestling). To investigate the variables of the present study, the conceptual model of Alshuaibi et al. (2018) was used. To analyze the data, Regression analysis was employed. The results showed that use of social media had a significant effect on academic performance of -0.889. The results of stepwise regression showed that among the components of academic involvement, emotional involvement had the greatest influence on the academic performance of athletic students. As a first step, emotional conflict regression was able to predict 28% of athletic students' academic performance.

    Keywords: social media, Academic Engagement, Academic Performance, Sport
  • Akbar Aghazadeh *, Behzad Hosseini, Hamed Ebadi Barbin Pages 85-106

    This study aimed to investigate the role of sensation seeking and cultural intelligence by mediating the threshold of tolerance in sport violence in football fans. The research method is descriptive-correlational. Among all fans of Sepidrud Rasht and Nasaji Mazandaran teams in the Premier League of 2018-19, 380 were selected by simple random sampling method. Data were collected using Zuckerman's sensation seeking, cultural intelligence, distress tolerance and sport violence questionnaires, and was analyzed using Pearson correlation and path analysis. The results showed that there is a positive relationship between sensation seeking with sport violence, and there is a negative relationship between cultural intelligence and the threshold of tolerance with sport violence. Also, the results showed that the tolerance threshold in the relationship between sensation seeking and cultural intelligence plays a mediating role. Based on the results, it can be said that sport violence in football fans is affected by psychological factors such as the sensation seeking of people and their level of cultural intelligence, which is mediated through their threshold of tolerance and irritability.

    Keywords: Sensation Seeking, Cultural Intelligence, Threshold of Tolerance, Sport Violence, Football Fans
  • Habib Honari *, Mehdi Emadi, Javad Shahlaee, Gholamali Kargar Pages 107-124

    importance of commitment to the next generation among all groups has led to the understanding of the need for commitment to the next generation among athletes today. This issue has led to the present study, designed to investigate the beliefs and practices of professional athletes toward commitment to the next generation. This descriptive survey employed a 20-question, researcher-made questionnaire with questions designed on a five-point Likert scale as the research tool. The validity of this questionnaire was confirmed by expert opinion, and the reliability of the questionnaire was 0.89. The statistical population of this study consisted of all male athletes from national teams in selected sports (207 persons), and 132 persons were selected by random sampling. The results showed that the belief in commitment to the next generation among professional athletes is at a desirable level (mean = 3.15) and their practice (mean = 1.92) is in poor condition.

    Keywords: Commitment to future generation, Belief, practice, athlete
  • Zahra Ahmadizadeh, Farshad Tojari *, Zinat Nikaeen, Abdolreza Amirtash Pages 125-140

    The purpose of this study was to investigate the role of sport nostalgia on the national football team fans' presence in the stadium. The purpose of this research is applied research and in terms of method of execution and in terms of type of analysis, it is descriptive correlation. The statistical population of this study consisted of all supporters of Iranian national football team which according to Morgan table 384 people were selected as sample of the study the results of this study showed that in sport nostalgic feeling, arousal, affectivity and familiarity were significant explanatory variables. So feeling of sporting nostalgia had a significant effect on the willingness of the national football team to attend the stadium in a positive direction. Therefore, by improving the feeling of sports nostalgia, it can improve the willingness of fans to attend the stadium.

    Keywords: Nostalgia, Presence, Desire, Fans
  • Majid Vali, Reza Saboonchi *, Siros Ahmadi Pages 141-156

    The purpose of the present study was to investigate the role of fan loyalty on the mental toughness of the Futsal Premier League players. This study is descriptive and correlational. The purpose of the present study is based on the purpose of the field study. The statistical population of this study consists of all the players of the Futsal Premier League clubs (There are 138 players in the teams of Copa Sungun, Gityepsand, Sohan Mohammad Sima Qom, Ahvaz Drilling, Azarakhsh Bandar Abbas and Shahin Kermanshah. All players were selected as the sample of the study, out of which 129 questionnaires were returned correctly). To collect data, Kobasa Mental Hardiness Questionnaire (1984) and Fan Loyalty Questionnaire from the Perspectives Viewpoint: Abul Hassani Customer Loyalty Questionnaire (2015) with reliability (α = 0.79) was used. Descriptive and inferential statistics were used in this study. Descriptive statistics were used to express demographic and descriptive characteristics of the study. Using elasticity and skewness indices to evaluate the distribution of data (natural or abnormal) and to answer and answer research questions and to draw up a measurement model and a structural model using SPSS 20 and Smart PLS version 2.0 (due to the small number of research samples) was used. The results showed that, at the level of 0.95, fan loyalty (attitude and behavioral loyalty) had an impact on athletes' mental toughness.

    Keywords: Stress, Depression, Coronavirus disease, Mental Health, Physical Activity
  • Isa Sangdevini, Saeed Ghorbani *, Zahra Charbaghi, Akram Sfahaninia Pages 157-178

    The present study was designed and Implementation with the aim of investigating the state of spiritual well-being of volleyball players in the Iranian Premier League. The present research method was survey. The statistical population of the present study included all the players of the Iranian volleyball premier league teams, whose number according to the obtained reports were 220 people. Based on Morgan sample size table, 136 people were identified as the research according to the available selection. The collection tool of the present study included a standard spiritual well-being questionnaire. In the present study, were used of one-sample t-test, independent t-test and ANOVA to analyze the data. The results showed that the state of spiritual well-being is in unfavorable conditions. The results of independent t-test showed that the mean of spiritual well-being among the research samples was significantly different according to marital status, age group, level of education and economic level.

    Keywords: Spiritual well-being, Sports, Spirituality, theology
  • Mahdieh Sabzban, Iman Safaei * Pages 179-206

    The purpose of this study was to investigate the association between psychologically symptoms and celebrity worship by the mediating role of desire for fame and maladaptive daydreaming on the national Taekwondo champions. The present study was a descriptive correlational study. The statistical population of taekwondo playeres with participating experience in the national taekwondo championships and championship history was formed that 336 people (296 girls and 40 boys) were selected by random cluster sampling. Data were collected by using the Vanesa Baneules’ celebrity worship, the Terluin’s psychologically symptoms, Vanesa Baneules’ desire for fame, and Sumers’ maladaptive daydreaming Questionnaire. Data analysis was performed by using Pearson correlation coefficient and structural equation analysis. The results of data analysis showed that psychologically symptoms (Anxiety, depression, worry, physical symptoms) have a positive and significant effect on celebrity worship by the mediating role of desire for fame and maladaptive daydreaming on the national Taekwondo champions. According to the results, Due to the poor social skills of celebrity worshipers that cause symptoms of anxiety and depression in them, a set of psychological skills training activities by the Taekwondo Federation in the form of mental skills training workshops and psychological counseling to adolescents to realize their existence so Strengthen self-reliance in them, suggested.

    Keywords: Celebrity Worship, desire for fame, maladaptive daydreaming, psychologically symptoms, Taekwondo players
  • Reza Nikbakhsh * Pages 207-222

    The aim of this study was to investigate the role of religious beliefs on the tendency to use energy substances in professional athletes. The present study is one of the applied researches that was conducted in the field. The method of the present study was survey. The statistical population of the present study included all professional athletes in the country in different disciplines and leagues that had high levels of active sports. Due to the uncertainty of the population size, based on the Cochran sample size formula in the uncertainty of the population, 384 people were identified as the research sample. After distributing and collecting the questionnaires, 361 questionnaires were analyzed. The results of the present study showed that religious beliefs, including belonging to the principles of religion and commitment to the branches of religion, reduce the tendency to use energetic substances in professional athletes.

    Keywords: Religious Beliefs, Energizers, Athletes
  • Reza Baledi *, Hossein Akbariyazdi, Shiva Azadfada Pages 223-238
    The present study was designed and conducted to investigate the impact of social dynamics on social capital and sports participation. The method of the present study was descriptive-analytical and was a causal method based on structural equation modeling. The statistical population of the study included the employees of Abadan Oil Refining Company, which based on the information obtained, their number included 400 people. According to random selection and according to Morgan sample size table, 351 people were identified as the research sample. Finally, after distributing and collecting research questionnaires, 322 questionnaires were analyzed. Data collection tools in the present study included standard questionnaires. The statistical method used in the present study included the structural equation method. SPSS and PLS software were used to analyze the data of the present study. The results showed that social dynamics has an effect on social capital of 0.947. The results also showed that social dynamics has an effect on sports participation of 0.948
    Keywords: Social Capital, Social Dynamics, Sports Participation
  • Fariba Foroozanfar, Zahra Taleb *, Esmat Masoudi Nadushan Pages 229-258

    The aim this study was developing a pattern of environmental attitudes in students with an emphasis on green sports. The statistical population of present study was experts aware of subject of research that 14 people were identified as research sample in qualitative section. The statistical population included a small number of all sports teachers in girls' schools in Tehran city, but comprehensive information on the number of these people was not available. 384 people according to the Cochran sample were identified as the research sample. After distributing and collecting research questionnaires, 357 questionnaires were analyzed. Data collection tools in the present study included a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. The results showed that a total of 22 items were identified as effective factors on the development of environmental attitudes in students with emphasis on green sports in 4 sections including managerial, cultural, social and educational factors.

    Keywords: Green Sport, Environmental Attitude, Sustainable Development
  • Abolfazl Mahdiloo, Ehsan Zareiyan *, Amirhosein Jamshidi Pages 259-288

    The present study was a descriptive- correlative one which has done by using a questionnaire cross-sectary. The research was a descriptive correlational study and the study population consisted of all the students of Allmeh Tabataba’i University. For this aim, 287 students voluntarily participated in this research via snowball sampling. To analyze the data, both quantitive and qualitative methods were used. Also, considering that the distribution was not normal, we used the Spearman test to investigate the relationship between the variables. The results showed that 68% of the university students were physically inactive, also, 81%, 21%, and 49% of them reported high scores on anxiety, stress, and depression, respectively. The results showed positive and significant relationships between academic engagement, physical activity, and age. There was also an inversed relationship between academic engagement, depression, and anxiety.

    Keywords: Physical Activity, Psychological factors, Academic Engagement, University Students, COVID-19
  • Mehdi Shahbazi *, Forough Radfar, Kiana Bagherzadeh Pages 289-308

    The prevalence of coronavirus and the adoption of methods to combat its spread have different effects on the physical, mental and social health of people in the community. The aim of this study was to compare the mental health and depression rates of active and inactive men and women in the Covid-19 pandemic. The statistical population of this study included 332 men and women from Tehran and Isfahan. The data were collected using the Stress, Anxiety and Depression Questionnaire, the General Health Questionnaire and the Beck Physical Activity Questionnaire. The results of this study show that there is a significant difference between active and inactive men and women in the components of mental health and its subscales, components of stress, anxiety and depression (P≤0/050). In general, it seems that physical activity can be used as a tool to improve the level of physical and mental health of people to deal with this disease and its complications.

    Keywords: Stress, Depression, Coronavirus disease, Mental Health, Physical Activity
  • Rasoul Chamanighalandari, Farideh Dokaneifard *, Pantea Jahangir, Roonak Rezaei, Mohammad Afshar Ardalan Pages 309-324
    The occupational nature of health care professionals is such that employees in these occupations are exposed to a variety of stressful and obsessive-compulsive factors. The aim of this study was to investigate the effectiveness of virtual mindfulness training on reducing the symptoms of obsessive-compulsive Symptoms. The present research project was quasi-experimental and pre-experimental-post-experimental design with a control group. The statistical population of this study included all health workers of Shariati Hospital in Tehran in 1399. The sample size included 30 people from this community, who were selected by voluntary sampling method and divided into two groups of 30 experiments and control. The Madzley Questionnaire was used to assess obsessive-compulsive disorder. After selecting the experimental and control group, experimental intervention (mindfulness) was performed on the experimental group for 11 sessions of 60 minutes (each session in 2 30-minute periods), and after completing the training program from each Two post-test groups were performed. Data analysis in SPSS software version (24) was performed using multivariate covariance analysis test and the significance level was considered to be p <0.05. Mindfulness training on reducing the total score of intellectual-practical obsession and its subscales (review, washing and cleaning, slowness-repetition and hesitation-accuracy) in the experimental group compared to the control group (p <0.05). Virtual mindfulness training seems to be an effective way to reduce obsessive-compulsive disorder and promote self-awareness behavior.
    Keywords: Virtual teaching, Mindfulness, Obsessive Compulsive, Practical Obsession